Kritérim OB - Békéscsaba

Az év egyik fontos hazai rendezvénye a Békéscsabán megrendezésre kerülő Kritérium bajnokság. Mi minden évben örömmel térünk vissza a bajnokságra, Békéscsabára és nem csak azért, mert jobbára címvédőként tesszük, hanem mert ritkán adatik meg Elit/U23 korosztályban, hogy kritérium versenyen rajtolhassunk - pedig talán ez az egyik legnehezebb és legizgalmasabb szám az országúti szakágon belül.

Szám szerint Kranj belvárosában szlovéniában és szekszárdon, a Gemencen kupán tudunk 1-1 lámpafényes gálakritériumon indulni és bizony maradandó élmény minden egyes kiadás - nekem személy szerint talán ez hiányzik leginkább az utánpótlás szezonokból! Sok mindenre megtanít a kritérium versenyzés - először is - melegíts be, különben a 10. percben garantáltan kiállítanak, mikor hátbaver az eleje (nemzetközi kritériumokon általában pálya függetlenül borítékolható a 46-48-as átlag)! Ezen kívül rákényszerít, hogy megtanulja az ember , hogy a verseny kezdete előtti melegítés - pályabejárás során a neki megfelelő keréknyomást ‘kisilabizálja’, megkeresse az íveket és megtalálja a kritikus pontokat - íveken elhelyezkedő csatornafedeleket és gödröket…Szóval előre fel kell készülni a pusztító tempóra, ami a a rajtpisztoly eldördülésével megkezdődik!

Sajnos a Kritérium Bajnokság nem kapja meg a neki kijáró figyelmet és a versenyzők sem szentelnek ennek elég nagy figyelmet, nem vesznek rajta részt elég nagy számban, pedig a békéscsabai pálya egy nagyon jó ritmusú , gyors és jól zárt kritérium kör. Idén 40 kör várt az Elit/U23 szám résztvevőire, 10 hajrával (5,3,2,1 pontozással). Dina Márton , az MKB, a DKSI állt mellettünk a rajtban - mondhatni egyenlőtlen arányban, de így is remek verseny kerekedett, főként Marcinak köszönhetően, aki Istlstekker Zsoltival szinte a kezdő körök során az élre törtek és valahol 10 körrel a vége előtt kört is adtak a mezőnynek. A hajrákon ugyan Zsoltink volt gyorsabb, de megleehtősen megnehezítette a dolgát Marci. A harmadik helyért én harcoltam, mert -számbeli fölényünkkel élve a ‘kontra’ ‘kontrájából’ továbbmentem és mintegy 20 kört töltöttem az elmenés és a mezőny közötti légüres térben. Előre felérni nem tudtam csak 10 körig tartani a távolságot, így végül 3 hajrával a vége előtt utól ért az MKB vezetésével csonka kis mezőny.

Az Elit futám Istlstekker Zsolt győzelmével zárult, Dina Marci a kedden kezdődő szlovák kör elptt felkészülés és hangolódás jegyében indult és szerezte meg a 2. helyet, nekem pedig bronz jutott kedvenc pályámon 2022-ben! Az U23-asaink is remekeltek, Drijver Bertold nyert, Móré-Gosselin Olivier pedig a második helyen zárt a DKSI-s Sidló Dániel előtt.

Gratulálunk mindenkinek aki eljött és tiszteletét tette ebben a számban Békéscsabán!

Remélem jövőre többen leszünk!

Fotók : Vígh Attila