Giro d'Abruzzo - UCI 2.1 / Italy

A csapat első Giro d’Abruzzo szereplése - első többnapos versenyünk Itáliában - nem kisebb csapatokkal mint az UAE, ASTANA, és 7 Pro kontinentális csapat, melyek javarésze már a Giro-ra való felkészülés jegyében érkezett Pescara-ba…

Ez a verseny mind a versenyzők mind a Staff számára komoly kihívást jelentett a rendkívül nehéz szakasz profilok - 4 nap alatt csaknem 10000m szint emelkedés - valamint a szakaszok előtt és után lévő transzferek egyaránt nehezítő körülmények voltak.

A rendezésről csupán annyit írnék: a Giro rendezői gárdája, motorosok, szervezők, útvonal irányítók és infrastruktúra vonult fel - ami elképesztő pontossággal és hihetetlenül olajozottan működött. A hotelok, a háttérkiszolgálás, rajt-cél területek, a teljes útzár egyaránt kifogástalan volt!

Maga a verseny? Óriási élmény volt nem csak versenyzőinknek, hanem a szakvezetőként is : említésre méltó, hogy egy a Tour de Hongrie szintű Pro Series eseménnyel ellentétben itt nem nézték ki a ‘kis’ (Kontinentális csapatokat sem a kocsisoron, sem a versenyzők nem voltak amatőrként a mezőny farkára száműzve. Teljesen egyenrangúként kezeltek minket mind a résztvevők, mind a szervezők!

Minden szakasz teljes profilja, itinerje minden versenyzőnek külön nyomtatott matrica amit a korményszárra ragasztanak a szakaszok előtt a szerelők, a tartalék kerékpárok rajtszámai, csipjei kérdés nélkül névreszólóan előrecsomagolva.

Az első szakasz rajtja előtt a rajt területen felsorakozott 12 Giro zsűriautó között nehezen találtam meg a ‘Radiós autót’ , kicsit meg is lepődtek, mikor a ‘tour radio’-t kerestem, kértem, hiszen itt alap, hogy minden kísérőautóban, buszban saját URH van építve és csak a Tour radio hullámhosszát adják meg a tehcnikai értekezleten a csapatoknak…

A zsűri és a teljes karaván hihetetlenül profi volt. Ellentétben az UCI 2.2-es versenyeinkkel itt nem voltak zsűri autók a kocsisoron 5 autónként, kizárólag zsűri motorosok mozogtak, szlalomoztak a baloldali sávban, ami az előresiető csapatautók számára fentartott sáv - defektek, géphibák vagy frissítés esetén a balodali sávban zárkóznak fel előre a csapatautók az 1. számú zsűri autóig. A leszakadt sorokat, mezőnyöket sokszor egyáltalán nem kísérte zsűri autó, mindenki fegyelmezetten kísérte a versenyzőit a sorszámának megfelelő helyén és a 4 nap alatt kivétel nélkül minden csapatautó segítette a kocsisoron a defektekből, bukásból felzárkózó versenyzőket. Szemtanúi voltunk hogy a 3. sorra felzárkózó versenyzőt maga a zsűri autó segíti fel, stéherezteti meg, hogy visszazárkózzon. Büntetéseket jobbára csak szemetelésért osztottak, igaz ilyenkor nem kevesebb, mint 250 svájci frank és 15 UCI pont büntetést kaptak a delikvensek! Minden nap tanultunk valami újat - különösen hogy mi rádiót és kettes kocsit nem használhatunk versenyeink javarészén (UCI 2.2 szinten), kizárólag a Tour de Honfrie, a Szlovák kör és most a Giro d’Abruzzo , tehát az UCI 2.1 és az efölött lévő Pro series versnyeken megengedett!

Kerékcsere/ kerékpárcsere? mire kicserélték egy eldefektelt Polti Kometa versenyző kerekét , megtolta a szerelő, addigra fénysebességgel érkezett meg a bal oldalon a kettes autójuk és már vitte is stéherben előre a ridert, mindezt pillanatok alatt és teljesen zökkenőmentesen- hiába nem ma kezdték.

Összességében nehéz, de nagyon hasznos 4 versenynapot teljesített a csapat, öten eljutottak a HC kategóriás záróetapig, Ádi az első szakaszon 17. lett a sprintbefutón - sík szakasz, mintegy 2100 m szintel - , ennél ugyan előrébb várta magát, de az utolsó dombokon olyan szelektáció és tempó volt, több bukással, hogy igazán nem lehet okunk panaszra. Byron a harmadik szakaszon remekelt, 24. helyen futott be (3700m szint) - összetett 26. helyen zárta a napot, ami elképesztő, különösen annak tükrében hogy egy családi tragédia miatt Byron technikailag február utolsó hetében kezdte meg a felkészülését. A többiek remekül helytálltak, segítettek Ádniak és Byronnak, frissítetttek és nagyon hasznos versenykilómétereket gyűjtöttek. Steki és Balázs is limiten belül érkezett a záró, 4. szakaszon, ám a szűk útzár miatt nem kerültek fel az eredménylistára: a záróautó 30km-rel a vége előtt rákerült a sorukra..Nagyon biztató a Tour de Hongrie előtt a a srácok formája, hiszen az ezt megelőző években nem tudtak ennyi versenyen részt venni ennyi versenykilómétert gyűjteni az év ezen szakaszában !

Az idei Giro d’Abruzzon minden idők legjobb watt/kg adatait produkálta a Lutsenko-Ulissi-Yates trió a harmadik Prati di Tivolo 1450m 14km hosszú hegyi befutójára UCI 2.1 -es szintű versenyek történetében! - lásd a nemzetközi hírportálon megjelent cikket:

https://lanternerouge.com/2024/04/11/uae-and-lutsenko-push-mega-watts-on-prati-di-tivo-giro-dabruzzo-stage-3-2024/

Giro d’Abruzzo szakaszai , szintrajzuk:

Rózsa Balázs - csapat kapitány beszámolója az eseményről:

“A 2024-es Tour de Hongriera való egyik utolsó felkészülési versenyen, Olaszországban álltunk rajthoz Abruzzo régióban. A verseny a szintrajzát tekintve inkább feküdt a hegyimenőknek, de Ádi révén az első nap mezőnysprintjén is érdekeltek voltunk, ahol sprinterünk a 17. helyet szerezte meg. Ezt követően Byron napjai következtek, aki a 3. napon az igen nívós mezőnyben a 24. helyen érkezett célba, és összetettben is feljött a 26. helyre. Sajnos a záró etap egyik utolsó emelkedőjén megszakították előtte a sort, és már nem tudta elkapni a mezőny végét, így az összetettben visszacsúszott a 32. helyre, amely még így is egy elég impozáns eredmény. A versenyt Byronon kívül Stekivel fejeztük be, habár nem értékeltek minket, mert az utolsó napon az időlimitet a szervező saját hatáskörben 17%-ról 8%-ra csökkentette. Ettől függetlenül a 3200m szintkülönbséget tartalmazó szakaszt 36 km/h átlaggal teljesítettük, amely hasznos volt a következő versenyeket tekintve. Összességében nagyon kemény 4 napon vagyunk túl,ez a verseny pedig önbizalmat ad a TdH-s céljainkat tekintve. “

“One of our last races before the Tour of Hungary was held in Italy, Abruzzo which suited more to the climbers. Despite the hilly race profile Adam was able to go for the victory on the first day and he finished at P17. On the 3rd stage Byron showed his climbing skills and was able to follow the best pro riders and finished at P24 and moved to P26 in the GC rankings. Unfortunately on the last stage during one of the last climbs the bunch split in front of him and he was unable to close the gap and dropped back in the GC rankings to P32 which is still a quite enormous result by him and the team as well. I was able to finish the race with Steki even if we are not on the result sheet because the race organizer changed the time cut to 8% from the original 17% one. We had an avg. speed of 36 km/h for the 3200m of elevation stage that was really useful for our preparation for the upcoming races, especially the Tour of Hungary in our minds.”

Karl Ádám beszámolója:

“Az idei Giro d'Abruzzo az első nap kivételével a hegyimenőknek kedvezett. Az első szakaszon sem volt nagyon sík rész a pályán, fel-le mentünk egész nap, ami azért megrostálta a mezőnyt. Itamar Einhorn és Bonifazio is leszakadtak a dombokon, pedig ők befejező emberek voltak. Én jól éreztem magam, nem voltak gondjaim egészen az utolsó emelkedőig (kb 10km-rel a cél előtt), amikor beszúrt az oldalam és nem tudtam rendesen levegőt venni. Úgyhogy én itt a helyezkedés helyett azzal voltam elfoglalva, hogy ezt helyrehozzam (próbáltam csak az orromon levegőt venni, ami azért nem túl egyszerű úgy hogy 500watton kell menni). Nem szokott velem előfordulni ilyen, maximum futás közben, úgyhogy nem teljesen értem hogy ez miért volt. Mindenestre kb 6kmrel a cél előtt jöttem rendbe, a lejtőn. Itt volt egy bukás, Adam Yatessel mi is majdnem összeakadtunk, de nem lett belőle végül probléma, viszont Byron sajnos pont az egyik bukás mögött volt és onnan már nem tudott sajnos visszaérni. A befutónál jó felvezetést csinált az Astana, nehezen lehetett hátulról előrébb menni, főleg hogy a kanyargós lejtmenet miatt megnyúlt a sor. 17.lettem a végén, egy kis sebesség hiányzott a sprintemből, de ennek ellenére nem bánkódom, az alapjaim jók, a gyorsaságon kell még egy kicsit fejlesztenem a következő hetekben és jó lesz ez. A 2, 3, 4 szakasz nekem sajnos nem feküdt, de igyekeztem Byron-t ott segíteni, ahol tudtam. Jó volt látni, hogy Byron fel tudja venni a legnagyobbakkal is a versenyt a hegyekben. Jó felkészülés volt a következő versenyekre: két osztrák egynapost követően a Tour de Hongrie-n állunk rajthoz.”