Solymosi Márton, Bukta beszámolója a 31. Marokkói Körversenyről

2018-ban csapatunk az Epronex-Bike Hungary abban a hatalmas megtiszteltetésben részesült, hogy meghívást nyert az Africa Tour legrangosabb és egyben leghosszabb többnapos körversenyére, a 31. marokkói körversenyre. A verseny távja összesen több mint 1500 km volt, 10 szakaszra lebontva. 16 csapat, 6-6 versenyzővel vágott neki a megmérettetésnek. A mi hatosunkat Ábrók Norbet, Szeghalmi Bálint, Kiss Gergely, Pályi Csaba, Minkó Roland, valamint jómagam alkotta. A csapatot három szakvezető, Köllő Zsuzsanna, Garamszegi László és Szabó Tamás irányította és segítette.

A verseny előtti napokon átmozgató jelleggel bringáztunk Casablancában és környékén, majd 6-án reggel egy buszos transzfert követően elrajtolt az első szakasz Marokkó fővárosából, Rabatból. 135 km volt a táv, mely Mekneszben végződött. Az elejétől fogva nagy volt a tempó, ahogy lenni szokott, a mezőny kissé nyugtalanul csapott a lovak közé. Sprintbefutóval zárult az etap, ahol Ábri (Ábrók Norbert) a kitűnő 9. helyen ért célba. Az utolsó három kilométeren belül volt egy kisebb bukás, ami miatt hátrébb csúszva a mezőny közepével érkezve az 54-ként haladtam át a célvonalon.

Szakasz után újabb buszozás következett, a másnapi rajt városába Fezbe. Bizakodva vártam a második szakaszt hiszen előző nap úgy éreztem, hogy jó a forma.

Másnap az időjárás nem kedvezett, esős és hideg időben rajtoltunk el, ráadásul reggeli után éreztem, hogy valami nem „oké”, hasfájással és hasmenéssel küzdöttem.

Bő 30 km után várt a mezőnyre egy 2. kategóriás hegyihajrá, amin már a mezőnytől leszakadva értem át, onnantól a maradék 130km-t egy „dögsorral” abszolváltam, jelentős időhátránnyal, ám a szakasz így is rengeteget kivett belőlem.

Célba érés után újból megindult a karaván, átutaztunk Beni Mellalba, a 3. etap rajtjának helyszínére. Szerencsétlen módon, ott indult meg a kálváriám, aznap éjjel, teljesen ledöntött a lábamról a betegség, egész éjszaka hasmenés, hidegrázás, szörnyű közérzet gyötört.

2 órával a rajt előtt, egy átszenvedett éjszaka után a hányás is szerepet kapott a repertoárban, gyakorlatilag teljesen legyengültem, kiszáradtam, de még elrajtoltam a harmadik szakaszon, bízva abban, hogy ha azon a napon túl leszek talán másnapra javul az állapotom. A szakasz 193 km volt, teljesen sík. Csupán egy feladatom volt, a mezőnyben megbújva eljutni Marrakesbe. Sikerült, a győztessel azonos idővel érkeztem, azonban nem tágított a betegség, újabb szörnyű éjszaka következett, a már említett tünetekkel karöltve.

A Marokkói körverseny első szakasza Rabatból rajtolt el

A Marokkói körverseny első szakasza Rabatból rajtolt el

A 4. és egyben a királyetapon még ott álltam a rajtnál, de szinte garantált volt, hogy azt a szakaszt már nem tudom csupán szélárnyékba bújva teljesíteni, hiszen számtalan emelkedő nehezítette a mezőny dolgát, mely 2000m fölé is ment.

Rajt után komoly tempóval indult meg a mezőny, szélezés alakult ki, ahol előttem egy bukás is volt, ugyan kivédtem, nem estem, csak a láncom esett le, meg kellett állnom. Innentől hosszas időt töltöttem a kísérőkocsik szélárnyékában, ám felérni már nem tudtam a mezőnyre, a hegy előtt feladni kényszerültem a megmérettetést, és beszálltam a seprűs buszba.

Az 5. szakasz napján visszajuttatott a versenyszervezőség Casablancaba, ott töltöttem el a hátralévő napokat, míg a többiek végig nyomták a versenyt. A város velodromjában voltunk elszállásolva néhány versenytárssal, akik szintén idő előtt kiszállni kényszerültek a viadalból. Ott volt időm, lehetőségem a gyógyulásra, regenerálódásra.

IMG_2345.JPG
IMG_2353.JPG