Minkó Roland beszámolója a 2018-as Marokkói körversenyről

2018. április 6-án kezdetét vette a Tour de Maroc, Afrika legnagyobb többnapos versenye. 10 szakasz, 1566km, több éghajlat, sokféle időjárás.

Április 3-án indult a gépünk Budapestről, majd megérkezve a fekete kontinensre, éjjel, kis várakozás után eljött a verseny szervezője értünk autóval, hogy elvigyen a szállásunkra, Casablancába. Itt két napot töltöttünk. Bejártuk az átmozgató edzések alkalmával a környéket, nagyokat csodálkoztunk egy-két dolog láttán. Igazi kultúrsokk volt ez nekünk. Láttunk lópatkolást a városban a kétsávos út belső sávjában, régi Mercedes taxikat és buszokat, amelyeket a lélek tartott össze, számtalan luxusautót, nyomortelepet és Beverly Hills-hez hasonló környéket is. Mindezt Casablancában.

6-án indult a verseny, és már az első szakasz előtt egy közel 3 órás transzferrel indítottunk aznap reggel. Itt még minden újdonság volt, így senki sem panaszkodott emiatt. 3 busz szállította az egész mezőnyt. A kerékpárokat egy teherautó vitte. A csomagok a busz aljában utaztak, míg a segítők a csapatok részére bocsájtott Dacia Loganekben. Az első szakasz majdnem teljesen sík volt, csupán egy negyedik kategóriás hegyihajrával megspékelve. E hajrá után egy bukás volt a mezőnyben, ami engem megállásra kényszerített. A mezőny ekkor óriási tempóra kapcsolt, ahova már nem sikerült felérnem. Össze is szedtem az első időhátrányomat már az első szakaszon. Gondoltam magamban, hogy ezzel a teljesítményemmel a maradék 9 szakasz elég nehéz lesz. A következő szakaszon a hegy után már gruppettóba verődve teljesítettem a távot. Továbbra sem voltam nyugodt a formámat illetően… A harmadik szakasz teljesen sík volt. Ábrók Norbertet próbáltuk sprintre hozni. Jómagam az utolsó pillanatig küzdöttem azon, hogy tudjak neki segíteni az utolsó kilométereken. Végül megjöttem a 22. helyen sprinten. Ez már örömmel töltött el az előző napok után. A negyedik szakasz az egyik királyetap volt. 190 km, benne többek közt egy 2200 méteres hegy is. Ez az emelkedő sohasem akart véget érni. Gruppettóval haladtunk. A hegytetőre érve 1 fok volt, tejköd, és a lefelében nagyon rossz aszfalt vagy murvás út. A kocsiból szerencsére kaptam thermo mezt és hosszú kesztyűt. Átkeltünk az Atlasz hegységen, majd a hegyről leérve már a sivatagban találtuk magunkat. Az ötödik szakaszt is gruppettóval teljesítettem.

Minkó Roland az Atlasz hegységen, 2000 méter magasan plusz ruhákat ölt magára

Minkó Roland az Atlasz hegységen, 2000 méter magasan plusz ruhákat ölt magára

A másik királyetap, a 6. szakasz volt. a rajtnál kb. 30 fok. Már az első kilométereken óriási szélezés volt. 25 km-en keresztül mentünk fel egy 1800 méter magas hegyre, majd további 20 km-en keresztül haladtunk ezen a magasságon. Itt fent 6-9 fok volt. Rövid mezben, egy szélmellénnyel nagyon fáztam. A szél egész nap erősen fújt. Végig szemből vagy oldalról. A 202 km-es szakaszt sikerült a mezőnnyel befejeznem. A 7. szakasz egy 120 km-es sprintszakasz volt. A csapatból hárman is top 30-ba jöttünka befutónál. Ábri, Szeghalmi Bálint és én. A 8. szakasz volt számomra a verseny mélypontja. Végig vagy fel vagy le mentünk. Amikor megindult a mezőny fölfelé, leszakadtam. Amikor átbuktam az emelkedőn, lejtmenetben és a kocsisoron felértem. Egyszerűen fáradt voltam. A lábaim azonnal elsavasodtak. Ezen a napon csapatunkból Pályi Csabi volt egész napos elmenésben. Mielőtt ez a szökés kialakult, én is sokszor próbálkoztam belószolni. Csabi 9. lett végül. Aznap este igencsak kimerült voltam, de a már megszokott napi rutin (szállás elfoglalása, tusolás, masszázs, vacsora, csapatmegbeszélés és egy kis zene) tartotta bennem a ritmust. Másnap sík szakaszon Csabi és Szega kemény munkájával bejöttem sprinten a 10. helyre. Szega 13. lett. Ezek az eredmények kitűnő hangulatot teremtettek a csapaton belül. Ezt csak fokozta a az esti ünnepség, amit a versenyszervező-brigád rendezett a versenyzők és segítőik tiszteletére. Itt egy nagy, díszes sátorban hagyományos marokkói ételeket szolgáltak fel.

Az utolsó szakasz előtt amolyan meghitt hangulat uralkodott. Nagyon közel volt már a verseny vége, nemsokára mehettünk pihenni. (10 nap pihenő nélkül még a háromhetes versenyeken sincs). Reggel jól éreztem magam, a lábaim jók voltak, mondhatni éreztem a bugit. 100 kilométer megtétele után visszaérkeztünk a rég látott Casablancába, ahol 5 db 5 km-es városi kör után Szega és Kiss Geri segítségével a befutón 14. lettem. Jó érzés volt meginni az utolsó szakasz utáni regó italt a kocsi mellett.

Összességében óriási élmény volt Afrika. Rengeteget tanultam a verseny során a tapasztaltabb csapattársaimtól. Köszönöm nekik, illetve Köllő Zsuzsinak, Garamszegi László Ottónak, valamint Szabó Tominak a kéthetes segítséget, bringamosást, masszázst, frissítést és a jó hangulatot!

Kiss Gergely, Szeghalmi Bálint, Minkó Roland

Kiss Gergely, Szeghalmi Bálint, Minkó Roland

DSC_1340.JPG