Solymosi Márton duplázott a hétvégén

“One Belt One Road" XVII. Kínok Kínja Kerékpárverseny, 2019.05.05. Esztergom

Fotók: Vanik Zoltán © www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Solymosi Márton beszámolója a vasárnapi Kínok Kínja mezőnyversenyéről:

VANIK_Esztergom_017.jpg

"Nomen est omen", tartja a mondás, hiszen az esztergomi Kínok Kínja országúti verseny mindig tartogat valami meglepetést az indulók számára. Idén sem volt ez másképp, hiszen heves eső áztatta a térséget, ráadásul a hőmérséklet sem egy május 5-i napról árulkodott a maga 8-9, helyenként 4°C-ával. De mint tudjuk, "Verseny van, volt, lesz", plusz "az eső, a hideg, a szél stb. mind a kerékpáros barátja".

VANIK_Esztergom_001.jpg
VANIK_Esztergom_004.jpg
VANIK_Esztergom_005.jpg

Az előző napi Hatvanban elért sikereink után nem sok időnk volt ünnepelni, hiszen vasárnap 10 órakor már rajtoltunk is újfent, Esztergom városából. A táv 120km- volt, három, Esztergom-Pilismarót-Két-Bükkfanyereg-Esztergom körben. A csapat taktika egyszerű volt: domináljuk a versenyt! Így is volt, hiszen a rövid lassú rajt után azonnal előre állt a komplett Epronex-BSS Oil Team, elkerülve ezzel bármilyen atrocitást a mezőnyben az extrém körülmények miatt. Jó tempóban közlekedtünk, belülről úgy tűnt, mindenki jó erőben van a csapatból, szépen ment a lánctalp. Pilismarótra érvén, a 11-es utat elhagyva, rákanyarodtunk a hegyre vezető erdészeti útra. Mi maradtunk elöl, diktálva egy olyan egyenletes, ám kellemetlen tempót, amely a mezőnyben maradásra késztette az ellenfeleket, senki nem gondolt rá, hogy esetleg "megkínálna" minket. Felfele a lankás, bő 10km-es emelkedőn mindenki vállalt egyet-egyet a vezetésből. Nagyjából 3km-rel a hegytető előtt Pályi Csabi húzta, én szorosan mögötte, majd én következtem a vezetés tekintetében az emelkedő utolsó szakaszára. Amint felértünk, maradtam elöl, hiszen a vizes, esős, ködös időben a lejtmenet korántsem ígérkezett veszély nélkülinek, elöl pedig kisebb a rizikó. A nyomvonalat, az úthibákat szinte tökéletesen ismervén, hatalmába kerített az a bizonyos "flow érzés". Éreztem a határokat, így afelett egy kicsivel vettem a kanyarokat, törekedtem letolni az útról a felvezető rendőrautót (párszor sikerült).

VANIK_Esztergom_007.jpg
VANIK_Esztergom_013.jpg
VANIK_Esztergom_019.jpg

Kiérve a síkra, magam mögé tekintve gyanús volt az üresség, nem láttam senkit, majd kaptam az információt, hogy 41 másodperc előnyöm van a mezőnnyel szemben. Megmaradt a lendület, egyedül maradtam, a pályát ismertem, tehát "had szóljon, innentől egyedül"! A második kör számomra magányosan telt, egész jól haladt, az előnyöm folyamatosan nőtt a mezőnnyel szemben, ami részben saját, de nagyobb részben a csapat munkájának volt köszönhető: a srácok kontrollálták az addigra már foghíjasabb mezőnyt. Elkezdve a harmadik karikát, Esztergom után az előnyöm közel 5 percnél tetőzött. Viszont a hosszú elmenésnek néha megvan az ára, éreztem, hogy lassultam a síkon, és az utolsó hegymenet még rám várt. Tudtam, ha sikerül felérnem elsőként a hegyre, onnantól már jók az esélyeim, csakhogy a hegy lábánál már csak bő két perc volt a különbség. Először azt hittem, hogy az egész mezőny ért ilyen közel, de a csapatautóból Ottó tájékoztatott, hogy négyen érkeznek csak mögöttem, abból hárman a saját csapatomból, egy a Narke Cycling Teamből.

VANIK_Esztergom_021.jpg
VANIK_Esztergom_025.jpg
VANIK_Esztergom_027.jpg

Az utolsó mászás utolsó harmadában Pályi Csabi ugrott fel rám az üldöző kvartettből. Ha Csabi nem jött volna, talán még mindig jönnék valahol, hatalmas segítség volt számomra, "csak" tenni kellett a kereket a hegy végén. Az utolsó 20km-t már ketten abszolváltuk, együtt érkeztünk az Esztergomi Bazilika elé. A célvonalat végül Csabi előtt, én léptem át elsőként, majd 3 perc sem kellett, és Kiss Geri is csatlakozott hozzánk a célterületen, bezsebelve ezzel az abszolút 3. helyet, amely az Elit2 kategória aranyérmét jelentette. Újabb 1 perc telt el, és Szarka Geri is befutott, teljessé téve az Elit1-es Epronex-dobogót. Külön elismerés részére, hogy az első lejtmenet során bukott egy nagyot, amit leginkább a bukósisakja bánt, de visszaülve kerékpárjára, a kiváló 3. helyet szerezte meg. Megjegyzem, ha a sisak nem védi meg, most kevésbé tudnék vidám hangvétellel írni, intő jel tehát az eset a védőfelszerelés fontosságára! A zord időjárás ellenére kijelenthetem, hogy egy abszolút sikeres napot, sőt, hétvégét hagytunk magunk mögött. Nagyon hálás köszönet az egész csapatnak, beleértve a szakvezetést is, akik 1000%-on teljesítve segítik a versenyzőket, köszönet illeti továbbá szponzorainkat, akik nélkül ezek az eredmények nem születtek volna meg. Hatalmas köszönet Csabinak, mind a versenyen történtekért, mind a száraz zokniért amit adott a verseny után!!!

VANIK_Esztergom_028.jpg
VANIK_Esztergom_029.jpg
VANIK_Esztergom_030.jpg
VANIK_Esztergom_037.jpg
VANIK_Esztergom_038.jpg
szari1.jpg

On the photos you can see Gergely Szarka’s helmet. Our ELITE rider came on 3rd position, crashed during the first downhill. He could finish the race without any injuries thanks to his FORCE helmet!

Allways wear a helmet!

A képeken Szarka Gergely bukósisakja látható, aki az első lejtmenetben bukott. A FORCE sisakjának köszönhetően sérülésmentesen tudta befejezni a versenyt és így felállhatott a dobogó 3. fokára.

Nem győzzük hangsúlyozni a bukósisak viselésének fontosságát!

szari2.jpg
szari3.jpg