V. Balla Viktor emlékverseny

Az elmúlt hétvégén Nagyhegyesre utazott csapatunk, hogy részt vegyünk a megszokott  pályán megrendezésre kerülő V. Balla Viktor emlékversenyen. Heten képviseltük csapatunkat: Popovics Gergely, Szarka Gergely, Németh Zsolt, Sáska Zoltán, Sasvári Dániel, Dian Ábel és Balogh András.

IMG_20180415_102521_1.jpg

Kellemes időjárás fogadta a versenyzőinket, végre nem volt szükség a kar és lábmelegítőkre, sőt tesztelhettük a meleg időjárásra készült aero versenymezeinket is. Szél és emelkedők hiányában a szélirány sem nehezítette meg a versenypályát.

Várakozásaink szerint a verseny első fele a sorozatos támadásokról szólt, az első ígéretes akcióra is hamar sor került, amiben csapatunk mellett a Kontent-DKSI és a Zengő SE is beletette a kerekét. Úgy gondoltuk, hogy ez a szökés életképes lehet, azonban a verseny további képére is elmondható, hogy a mezőny nem engedett elmenni egyetlen szökést sem.
Ebben kiemelkedő szerepet vállalt Kusztor Péter (My Bike Stevens), aki jelentős erőt demonstrálva egy maga tudta összezárni, illetve felhúzni számos alkalommal az egész mezőnyt a szökési kísérletek szerelésére. Ez történt az egyik legsikeresebbnek ígérkező szökés során is, amiben csapatunkból Sasvári Dániel és Popovics Gergely is benne volt.  

Kusztor Péter a verseny utolsó negyedét megkezdve szánta el magát támadásra, amire hét ember tudott érdemben átvenni, így az utolsó 25 kilométerre egy nyolc fős szökés alakult ki, amelyben szerepelt: Kusztor Péter (My Bike Stevens), Hajdú Barna (Kontent-DKSI), Pápai Ádám (Kontent-DKSI),  Vígh Zoltán (Kontent-DKSI), Hartmann József (Zengő SE), Dian Ábel (Epronex - Bike Hungary), Szarka Gergely (Epronex - Bike Hungary), Popovics Gergely (Epronex - Bike Hungary), így három versenyzőnk is bele tudott kerülni a döntő szökésbe.

Az utolsó 10 kilométerig együtt haladt a szökevénycsoport, majd a hátszeles szakaszon Kusztor Péter indítására csak Szarka Gergely tudott reagálni a csoportból. Ők a célig meg is tudták tartani az előnyüket ketten, a véghajrában pedig Kusztor Péter gurult át elsőnek a célvonalon ezzel megszerezve az első helyet.

Szarka Gergely második helyen érkezve, elhozta az U23 kategória első helyét. A szökevénytársak közül következő helyen Dian Ábel érkezett meg elsőnek, ami az U23 kategória 2. helyére és összetett 3. Pozíciójára volt elég. Popovics Gergely pedig az abszolút 5. helyen az Elit kategória 3. helyét szerezte meg.

Popovics Gergely beszámolója:

"..miután Kuszti a hátszeles rész előtti kanyarnál belószolt, szétszakadtunk. Hartmann Joci rögtön leszakadt, Szarka Geri tudott Kusztival menni és mi öten együtt maradtunk: Pápai Ádám (DKSI), Vígh Zoli (DKSI), Hajdú Barna (DKSI), Dian Ábel (Epronex), én (pogi) (Epronex). Mivel nekünk volt elől emberünk, így nekünk nem állt érdekünkben tempót menni. A 3 DKSI-s minden erejüket összeszedve próbálták utolérni Kusztit és Gerit, de csak nem közeledtünk. Ez a helyzet nekünk nagyon jó volt, hiszen mi Ábellel pihenhettünk mögöttük. Kb 7km múlva Barna már nem bírta tovább, ő leszakadt, így már csak ketten vitték a tempót. Hamarosan rászólt a fiúkra Ata (DKSI - szakvezető), hogy ne vezessenek annyit, vagy legalább az egyikük pihenjen, mert már úgysem érünk fel. Ezért Ádám hátra állt, innen csak Vígh Zoli vezetett gyakorlatilag végig. Mi Ábellel a végére készültünk: én voltam  Zoli után, Ábel mögöttem, utána Ádám, így kanyarodtunk a célegyenesre. Próbáltam úgy lekerülni Zolit, hogy éppen eléggé tudjak gyorsítani ahhoz, hogy Ábelnek ne legyen még nagyon nagy a gyorsulás, de a végén még le tudjon kerülni, viszont ne is kelljen hosszút nyitnia. Kb 250-300m-rel a vége előtt elmentem Zoli mellett, mögöttem Ábel, mögötte Ádám. Fokozatosan gyorsítottam és kb 100m-rel a vége előtt Ábel bekapcsolta a rakétát és lekerült balról, persze Ádám meg jobbról. Nagyon jól sikerült kimérni, mert ez az egy bicikli meg is maradt köztük a célvonalig. Ábel így 3. Ádám 4. én 5. lettem, de nagyon elégedett voltam: Ábel pontosan tudta mit kell csinálnia és mikor, én pedig jól mértem fel a végét.."

 

Szarka Gergely beszámolója:

"A hétvégén Debrecenben, a Balla Viktor Emlékversenyen versenyeztünk. A csapattal előzetesen megbeszéltünk egy stratégiát, aminek lényege az volt, hogy a verseny első felében megpróbáljuk felmérni az erőviszonyokat, kezeljük a támadásokat, de nem kezdeményezünk. A verseny kezdetétől fogva nagy volt a tempó, folyamatosak voltak a próbálkozások, de kitűnő csapatmunkával mindig volt emberünk az adott elmenési kísérletben. Ez körülbelül a verseny utolsó köréig így zajlott, amikor ugyanis Kusztor Peti indított, és 8-an el tudtunk szakadni két csapattársammal együtt, Pogival és Ábellel. Innentől tudtuk, hogy hazaérhet a szökés, mivel minden csapat képviseltette magát, hátul pedig a többi Epronexes srác kezelte a próbálkozásokat. Egészen a csárdáig egyetértésben haladt a váltott vezetés, amikor azonban Kusztor Peti ismét tempót váltott, és elszakadt a 8as csoportból. Szerencsére én tudtam rá rakni a kereket, és immáron 2en haladtunk a győzelem felé. Így elég fájdalmasan telt el az utolsó 14km, de tudtuk, hogy hazaérünk, mivel a 3DKSI-s srácnak kellett forogni, akik azonban addigra már kifárasztották magukat. A célegyenesre fordulva már éreztem hogy sprint ebből nem lesz, a lábak nehezek voltak, és mivel Peti többet vezetett, ezért úgy gondoltam fair-nek, ha megelégszem a második hellyel.
 Hab a tortán, hogy az üldözőcsoport hajráját Ábel nyerte, így duplán örülhettünk. Végül abszolút szinten az első 5 helyen 3Epronexes gurult be, korosztályban Ábel és én a dobogó két felső fokát hódítottuk el, az elit kategóriában Pogi 3. lett.
Összességében elégedett vagyok a csapat munkájával, és azzal hogy így össze tudtunk dolgozni, aminek meglett az eredménye!
Jövőhéten a V4 Cseh és Lengyel fordulóján állok rajthoz, immár a Marokkóból visszatérő sorral."